30 March 2011

Slackware 13.1 is released!

That's right, another stable release of Slackware is finally ready to go. Slackware 13.1 is available in both 32-bit x86 and 64-bit x86_64 editions, and brings with it many major improvements, like KDE SC version 4.4.3, the 2.6.33.4 Linux kernel, a new toolchain, updated libraries, and major applications such as Firefox and Thunderbird.
Slackware Desktop
 
More details may by found in the official announcement and in the release notes. For a complete list of included packages, see the package list.
Please consider supporting the Slackware project by picking up a copy of the Slackware 13.1 release from the Slackware Store. The discs are off to replication, but we're accepting pre-orders for the official 6 CD set and the DVD. The CD set is the 32-bit x86 release, while the DVD is a special edition dual-sided disc with the 32-bit x86 release on one side and the 64-bit x86_64 release on the other. And, we still have T-shirts and other Slackware stuff there, so have a look around. Thanks to our subscribers and supporters for keeping Slackware going all these years.
Thanks are again due to the Slackware crew, the developers of slackbuilds.org, the community on linuxquestions.org, Slackware IRC channels, and everyone else who helped out with this release.
Have fun, and enjoy the new stable release!
Pat and the Slackware crew

Install Pidgin 2.7.11 Di Ubuntu

Pidgin, ingat messenger ini saat chating dengan bang Adi kemarin. Dulu pernah saya pakai messenegr ini juga. Meski sekarang saya pakai empathy-nya ubuntu tapi ternyata penasaran juga pengin nyoba pidgin lagi :) . Pidgin adalah salah satu messenger yang mudah digunakan dan mampu untuk konek ke berbagai jaringan chating :

  • AIM
  • Bonjour
  • Gadu-Gadu
  • Google Talk
  • Groupwise
  • ICQ
  • IRC
  • MSN
  • MXit
  • MySpaceIM
  • QQ
  • SILC
  • SIMPLE
  • Sametime
  • XMPP
  • Yahoo!
  • Zephyr

Pidgin bisa jalan di sistem Windows, Linux dan Unix. Pidgin juga memiliki feature-feature seperti :
  • Transfer File
  • Buddy Icon
  • Custom Smile
  • Custom/Statuse Message

Satu lagi, pidgin bisa didapatkan geratis dan bebas iklan :)) semua kode programnya merupakan open source dengan lisensi GNU General Public License. Artinya kita bisa mendapatkan pidgin dan memodifikasinya sesuai keinginan kita.

Pidgin juga mendukung multi language karena juga dikembangkan bersama dengan banyak kontributor dan penerjemah bahasa.Ada lebih dari 80-an bahasa yang disuport.

Untuk mengetahui pidgin dari berbagai versi, kita bisa lihat ChangeLog-nya. 

Install

Tambahkan PPA-nya pidgin dengan perintah :

sudo add-apt-repository ppa:pidgin-developers/ppa

Tunggu hingga prosesnya selesai


Edit sources.list (misal: sudo gedit /etc/apt/sources.list) dan tambahkan :

Ubuntu 10.10

deb http://ppa.launchpad.net/pidgin-developers/ppa/ubuntu maverick main
deb-src http://ppa.launchpad.net/pidgin-developers/ppa/ubuntu maverick main

Ubuntu 11.04

deb http://ppa.launchpad.net/pidgin-developers/ppa/ubuntu natty main
deb-src http://ppa.launchpad.net/pidgin-developers/ppa/ubuntu natty main

Ubuntu 10.04

deb http://ppa.launchpad.net/pidgin-developers/ppa/ubuntu lucid main
deb-src http://ppa.launchpad.net/pidgin-developers/ppa/ubuntu lucid main

Simpan dan keluar. Kemudian di terminal ketikkan :

sudo apt-get update
sudo apt-get install pidgin

Tunggu sampai proses selesai.

Jalankan pidgin dari Application | Internet | Pidgin Internet Messenger

28 March 2011

Work With Scaner On Ubuntu

Many scanners are automatically supported by Ubuntu, and should be easy to install and operate. This section will walk you through how to use your scanner and what to do if Ubuntu does not detect your scanner.

Howto see if scanner works in ubuntu ?

  1. Simply plug it in and try it! If it is a newer Universal Serial Bus (USB) scanner, it is likely that it will just work.
  2. Check the list of supported scanners for Ubuntu.
  3. Check the SANE project listing of support scanners. SANE is the software used by Ubuntu for most of its scanner support. 
   
Using scanner

To scan a document:

  1. Place what you want to scan on the scanner.
  2. Click Applications ▸ Graphics ▸ Simple Scan.
  3. Alternately, pressing the scan button on the scanner should also work.

Manually installing a scanner

There are some scanners that have less than complete drivers from the SANE project. They can sometimes be used, but not all the features may work.

  1. Install the libsane-extras package. 
  2. Press Alt+F2, type gksudo gedit /etc/sane.d/dll.conf into the box and click Run to open the SANE driver file for editing.
  3. Enable the right driver for your scanner by removing the “#” from in front of the name of the driver. We may need to search the web tofind out which driver is the right one.
  4. Save the file and open Xsane (Applications ▸ Graphics ▸ XSane Image Scanner). The scanner will hopefully work.
Good luck jo...   


   
     

26 March 2011

Tips Ubuntu 32 Dengan RAM 4GB++

Ubuntu 32 memiliki keterbatasan dalam hal jumlah total RAM maksimal yang bisa di handle. Untuk ubuntu 32 maksimal memori yang disuport sekitar 4 GB. Lalu bagaimana kalau kita memiliki RAM dalam jumlah yang besar? 8GB misalnya?

Ini ada sedikit tips agar kita yang menggunakan ubuntu 32 dan memiliki extra size RAM yang besar bisa memanfaatkan RAM tersebut.

Check !

free -m

Output ( mungkin tidak sama untuk semua komputer )




Biar ubuntu 32 suport RAM extra besar (8GB) kita maksimal

Install PAE ( Physical Address Extension )

sudo apt-get install linux-generic-pae linux-headers-generic-pae

Proses tersebut mungkin membutuhkan space hardisk sekitar 198MB. Setelah selesai installasinya, restartlah ubuntu kita.

Check !!

free -m

 Goodluck jo..

24 March 2011

Membuat Start Up Flash Disk/Ubuntu Live FD Dengan Startup Disk Creator

Kita bisa membuat live USB ubuntu dengan menggunakan aplikasi bawaan ubuntu yaitu Startup Disk Creator yang defaultnya telah terinstall.  Dulu pernah saya bikin Live USB linux dengan Unetbootin. Dengan bantuan windows untuk yang belum menggunakan linux, dan sekarang ternyata telah ada juga unetbootin Linuxnya. Next time kita bikin   tipsnya dah :).

Kali ini kita bikin live / USB Startup dari ubuntu kita (saya pakai 10.10) dapat kita akses dari menu Applications | System | Administration | Startup Disk Creator

Bahan yang kita butuhkan :

  • Flashdisk minimal 1 GB
  • File .ISO master ubuntu, atau
  • CDROM  installer ubuntu

Step by step nya :
  1. Pada Source disk image (.iso) or CD, browse-lah ke file .ISO ubuntu, atau kalau menggunakan CDROM Installer ubuntu maka akan secara otomatis terbaca begitu CDROM berhasil di mount.
  2. Kali ini kita gunakan CDROM installer yang kebetulan telah terdeteksi.
  3. Tentukan USB Flashdisk yang akan kita gunakan. Sebaiknya kita pindahkan dulu data yang ada dalam flashdisk tersebut. Pilih  Erase untuk mengosongkan flashdisk.
  4. Klick Make Startup Disk, tunggu proses sampai selesai. Setelah proses selesai kita bisa mencobanya dengan melakukan bootup melalui USB Drive. Untuk melakukannya, pada bios komputer pilihlah untuk melakukan bootup dari USB Flash Drive. Kalau berhasil maka kita akan bisa menggunakan USB Flashdisk kita sebagai Ubuntu Live USB.
Startup Disk Creator
Apabila kita ingin mengembalikan data kita kedalam Flashdisk yang telah disulap menjadi Live USB Ubuntu, maka sebaiknya kita masukkan ke dalam folder atau direktori tersendiri. Misalnya "DATA"  agar nantinya kita tidak bingung dengan isi dari UBuntu Live USB kita. Mana yang sistem atau data.

Kalau penasaran apakah Startup Disk Creator bisa digunakan untuk membuat live USB Flashdisk distro linux selain ubuntu, silakan dicoba sendiri dah.. hehe..

23 March 2011

Download & Install Firefox 4 Linux/Ubuntu

Setelah mundur beberapa bulan dari rencana awal release di bulan November 2010, akhirnya hari ini Firefox 4 resmi diluncurkan. Dari beberapa jam sejak link download di buka, telah mendekati angka 4 juta download.

Firefox 4.0


Firefox4 ini bisa kita download dan memiliki beberapa opsi/pilihan untuk berbagai platform Windows, Mac OS X dan Linux. Karena saya menggunakan ubuntu, maka segera saja saya download Firefox versi linux.

Installasi : 

1. Extract file installasi yang kita download tadi dengan perintah :

sudo tar xjf firefox-4.0.tar.bz2 -C /opt karena saya taruh folder installasinya di /opt

extract
2. Buat shortcut untuk menjalankan firefox di desktop, dengan klik kanan create launcher.
    launcher
     Isikan :
    1. Type : Application 
    2. Name : Firefox 
    3. Command : /opt/firefox/firefox
    4. Comment : Firefox 4 Linux 
    5. Icon : /opt/firefox/icons/mozicon128.png. 
    6. OK
    Nah beres, tinggal jalankan Firefox4 dari shortcut/launcher yang kita bikin tadi.

    Connecting Computer To The Network

    We will be connected to a wired network automatically when plug in the network cable. If we are not connected, the network may not have a DHCP service (DHCP is responsible for assigning network settings). In this case, we have to manually enter our network settings.

    Manually entering your network settings

    1. Right click the Network Manager icon in the system notification area and click Edit Connections.
    2. Click the Wired tab, select the connection and click Edit.
    3. Click the IPv4 Settings tab and choose Manual from the Method drop down list.
    4. Click Add and enter your IP address and other details. Enter the address of your DNS server too.
    5. Click Apply. The network should now connect if you entered the settings correctly.
    Manual Method

    22 March 2011

    How to upgrade to the latest version of Ubuntu?

    A new version of Ubuntu is released every 6 months; the Update Manager should inform you when a new version is available for download. To check for a new version:
    1. Open Software Sources (System ▸ Administration ▸ Software Sources) and select the Updates tab.
    2. Under Release upgrade, make sure that Normal releases is selected and click Close.
    3. Open the Update Manager (System ▸ Administration ▸ Update Manager), click Check and enter your password if prompted. Wait for the list of available updates to be downloaded.
    4. If a new version of Ubuntu is available, a box at the top of the window will appear saying that a new distribution release is available.
    5. To upgrade to the latest release, save all of your open documents and click the Upgrade button in the Update Manager.
    Upgrades usually take a while to complete. Typically, around 700MB of packages must be downloaded and installed, although the actual figure will depend on how many packages are already installed on your computer.

    You can only upgrade to the latest Ubuntu release if you are running the second most recent release. If you have an older release, you must upgrade to the next  release after that, and so on until you are running the most recent version.

    For example, users of version 7.10 would first have to upgrade to version 8.04 before upgrading to version 8.10. An exception to this rule is with LTS (Long Term Support) releases. You can upgrade directly from the previous LTS release to the current release.

    21 March 2011

    Pengalaman Tes Bank Mandiri

    Hhhh
    apa yang mau dkata kalo gagal mah. ya sudahlah!!!
    hanya sekali datang langsung duduk terus ukur tinggi isi absen dan interview
    padahal sebelumnya sudah googling bagaimana tes di bank Mandiri,
    emang salah sendiri interview bukannya ceplas ceplos introduction pake bahasa inggris ehhh malah cuma dikit doang ngomongnya my name is ...... oke coba banyak ngomong.
    trus ada lagi ditanya semua data diri keunggulan dan kelemahan diri sendiri.
    Mungkin belom jodoh kali, tapi lumayan capek nyari jalannya
    Hhhh
    http://id.jobstreet.com/jobs/2011/1/default/40/185657.htm

    Aritmatika

    Rumus ini sering muncul dalam Ujian Nasional baik itu SMA maupun SMP,

    Barisan Aritmatika

    Un = a + ( n-1 ) b

    Deret Aritmatika

    Sn = 1/2 n [ 2a + ( n-1 ) b ]

    Sn = 1/2 n [ a + Un ]

    16 March 2011

    Nombar - Bebas Dan Terhubung

    Nombar. Apa yah? nomor baru? Nomer bareng? Ah apalah itu! Sekilas dari apa yang bisa saya ambil intinya, dan ini juga jadi moto Nombar yang Bebas dan terhubung. Nombar adalah salah satu situs yang memberikan kita kebebasan dalam memilih layanan dari operator telpon, memilih teman yang bisa terhubung meskipun kita menggunakan nomor yang lebih dari satu.

    Dengan mendaftar maka bisa dikatakan kita telah membuka jalan untuk menjadi lebih cerdas dalam memilih layanan terbaik dari operator sekaligus tetap bisa terhubung dengan teman kita. Meskipun saya tahu situs itu masih dalam pengembangan, tapi tidak ada salahnya kalau kita menjadi member sejak awal.

    Bagaimana teman kita bisa mengetahui nomer kita, meskipun kita menggunakan nomer baru? Nah untuk yang ini, bener dah, lebih baik kita coba untuk mendaftar dan login kedalam member areanya. Karena saya sendiri bingung mau gimana menjelaskannya, sekaligus saya berpendapat kalau akan lebih baik kita mendaftar dan sekaligus menilai bagaimanakah nombar itu?

    Kalau menurut saya sih nombar begini :
    • Memberi kebebasan pemakai jasa layanan komunikasi telepon dengan memilih operator yang baik
    • Membantu member untuk bisa tetap terhubung dengan teman-temannya meskipun menggunakan nomor baru, karena bisa memilih siapa yang bisa mengetahui nomor aktif kita
    • Membuat anggotanya bisa menikmati berbagai tarif yang rasional dari operator dan teman kita masih bisa mengetahui bagaimana harus menghubungi kita
    • Kalau tahu yang lebih detil, boleh dah bagi infonya, pastinya harus jadi member dulu ya jo? :)

    15 March 2011

    User Credential OEM

    You have to provide the 'Log on as a batch job' privilege:

    1. Go to control panel/administrative tools
    a. click on "local security policy"
    b. click on "local policies"
    c. click on "user rights assignments"
    d. double click on "log on as a batch job"
    e. click on "add" and add the user that was entered in the "normal username" or "privileged username" section of the EM Console.

    14 March 2011

    Zencafe GNU/Linux At DistroWatch

    Last Update: Wednesday 14 July 2010 00:46 GMT
    Zencafe GNU/Linux is a desktop Linux distribution designed specifically for public Internet cafés. Based on Slackware and Zenwalk Linux, it includes auto-recovery features, Internet café billing and management software, and other graphical system administration tools. Zencafe's default edition uses Xfce as the main desktop, while its "Lite" edition, designed for older or less powerful computers, installs the IceWM window manager.


    Zencafe Summary
    Distribution Zencafe GNU/Linux
    Home Page http://www.zencafe.web.id/
    Mailing Lists http://groups.google.com/group/zencafe-gnulinux
    User Forums
    http://support.zenwalk.org/viewforum.php?f=60 (English)


    http://www.awali.org/forum/viewforum.php?forum_id=31 (Indonesian)
    Documentation http://www.zencafe.web.id/support/
    Screenshots http://www.zencafe.web.id/screenshots/The Coding Studio
    Download Mirrors
    http://www.zencafe.web.id/downloads/
    Bug Tracker --
    Related Web Sites
    Reviews
    Where To Buy LinuxCD.orgOSDisc.com (sponsored links)

    12 March 2011

    BlankOn - At DistroWatch

    Last Update: Monday 7 February 2011 13:59 GMT

    BlankOn is an Ubuntu-based distribution developed by the Indonesian Linux Mover Foundation and BlankOn developer team. It is an Indonesian distribution that includes a variety of software that is widely used by consumers in general, such as office programs, financial applications, Internet applications, drawing (both vector and bitmap), support for various multimedia file formats, as well as other interesting programs.

    BlankOn Summary
    Distribution BlankOn
    Home Page http://blankonlinux.or.id/
    Mailing Lists http://groups.google.com/group/blankon?pli=1
    User Forums --
    Documentation http://www.blankonlinux.or.id/dokumentasi
    Screenshots The Coding Studio
    Download Mirrors
    http://www.blankonlinux.or.id/unduh/
    Bug Tracker http://dev.blankonlinux.or.id/
    Related Web Sites
    Reviews
    Where To Buy LinuxCD.orgOSDisc.com (sponsored links)

    10 March 2011

    Koneksi Internet Smart Dengan Modem AC2726

    Lagi-lagi koneksi dialup. Gapapa kan? Kali ini  beda dari koneksi dial-up sebelumnya kok. Apanya yang beda?
    • Menggunakan Laptop temen :) Totogsp
    • Menggunakan Live USB Ubuntu 10.10
    • Koneksi CDMA Mobile
    • Lokasi di Kamar kost sekitar 1/4-an Jakal Yogya :)
    Modem AC2726

    Duh sempet-sempetnya bawa USB Flashdisk?  Hehe.. ceritanya kemarin pulang kerja langsung meluncur jauh ke Yoga. Hari ini  (beberapa hari kemarin saat tulisan ini release) singgah di kost-an tapi orang-nya ga ada alias lagi keluar. Konon katanya sih ke markas, ngegame di game station kali yah? Kebetulan  ada peninggalan Laptop Dell Inspiron dengan win7 nya + Modem CDMA Smart tipe AC2726.



    Dell Inspiron i15R-2646MRB 15.6-Inch Laptop


    Technical Details

    • Intel Core i5-460M, 2.53GHz, Turbo Boost up to 2.80GHz, 3MB Cache
    • 6GB RAM; Wireless-N Mini-Card, Dell Wireless 365 Bluetooth Technology
    • 640GB Hard Drive; 8x CD/DVD Burner (Dual-Layer DVD+/-R Drive)
    • 15.6" High-Definition Display; 1GB ATI Mobility Radeon HD 550v Graphics
    • Genuine Windows 7 Home Premium (64-Bit)
    Tadi sempet surfing pakai win7, tapi kok rasanya kangen dengan ubuntu :) , trus :
    1. Saya restart Laptop
    2. Tancepin USB Flashdisk yang sudah saya install ubuntu 10.10
    3. Pencet F12, pilih boot dari USB
      Setelah masuk ke desktop yang sudah sempurna loadingnya, segera cek usb device dengan lsusb, kebetulan telah kebaca. Tak lama lalu bikin koneksi dialup dari Network Manager yang ada di panel atas.

      Step by stepnya, lihat gambar :

      • Buka Network Manager, pilih tab Mobile Broadband, Klick Add. Maka akan muncul seperti ini
      Setup Mobile Broadband Connection
      Kebetulan modem terbaca sebagai ZTE CDMA Tect. Forward
      Provider Country
      • Pilih negara, saya pilih Indonesia. Forward
      Choose provider
      Karena provider "smart mobile" belum terdaftar dalam ubuntu ini, maka saya pilih "I can't find my provider and I wish to enter it manually." Isikan provider dengan "smart". Hal ini sekaligus akan kita gunakan untuk connection name nantinya. Forward
      Confirm setting
      • Lalu akan ada konfirmasi untuk mobile setting "smart" yang tadi kita isikan. Apply.
      Seting koneksi dialup
      Untuk menyelesaikan seting koneksi dialup smart, maka isikan :
      1. Number #777 ( yang ini sudah otomatis terisi )
      2. Username : smart
      3. Password  : smart
      4. Sebaiknya checklist Connect automatically
      5. Apply
      Setelah koneksi terjalin, jalankan browser.. wah ternyata signal disini full :) dan happy surfing...

      Screenshot - Desktop

      09 March 2011

      Install Google Desktop Linux

      Google Desktop

      Google Desktop merupakan sebuah peranti lunak pencarian desktop yang dibuat oleh Google untuk Mac OS X, Linux, dan Microsoft Windows. Program ini membolehkan pencarian teks terhadap surat elektronik, file komputer, musik, foto, chat, dan history Web pengguna, dan "Google Gadgets" lainnya.

      Fitur

      Fitur umum Google Desktop adalah Sidebar, yang mengunci beberapa Gadget dan menetap di satu sisi desktop. Bulan Januari 2008, Sidebar tersedia dengan versi Google Desktop pada Microsoft Windows. Sidebar muncul pertama kali dengan peralatan berikut:

      • Email - sebuah panel yang membolehkan seseorang melihat pesan Gmail orang lain.
      • Scratch Pad - menyimpan catatan; disimpan secara otomatis
      • Photos - tampilan berbagai foto dari folder "My Pictures" (dapat diubah)
      • News - memperlihatkan berita terbaru dari Google News, dan lama dimasukannya.
      • Weather - menampilkan cuaca terkini untuk wilayah yang dipilih pengguna
      • Web Clips - menampilkan pesan terkini dari berita RSS
      • Google Talk

      Untuk menginstall google desktop, kita perlu mendownload aplikasinya dari :

      • Debian/Ubuntu x86
       http://desktop.google.com/en/linux/install.html?dl=deb

      • Redhat/Fedora/Suse/Mandrive x86
      http://desktop.google.com/en/linux/install.html?dl=rpm

      • Debian/Ubuntu x86-64
      http://desktop.google.com/en/linux/install.html?dl=deb64

      • Redhat/Fedora/Suse/Mandrive x86-64
      http://desktop.google.com/en/linux/install.html?dl=rpm64


      Installasi

      Untuk ubuntu, setelah paket kita download,  gunakan perintah teks berikut :

      sudo dpkg -i google-desktop-linux_current_i386.deb

      Untuk Redhat, Fedora, Suse, Mandriva & turunannya

      rpm -ivh nama_paket_rpm_hasil_download.rpm

      Dari ubuntu kita bisa menjalankannya dengan Application | Google Desktop | Google Desktop

      08 March 2011

      Install Program/Paket Dengan Teks Command

      Text command Install paket .deb

      • Cara install paket debian/ubuntu .deb

      sudo dpkg -i namapaket.deb

      Contoh:

      sudo dpkg -i googleearth_6.0.1.2032+0.5.7-1_i386.deb


      • Uninstall

      sudo dpkg -r namapaket

      Contoh :

      sudo dpkg -r vlc


      • Rekonfigure/repair paket .deb yang terinstall

      sudo dpkg-reconfigure namapaket

      Contoh:

      sudo dpkg-reconfigure vlc


      Text command install dengan apt-get install

      • Install program (online) 

      sudo apt-get install namapaket

      Contoh :

      sudo apt-get install uck

      Contoh : sudo apt-get install uck

      • Uninstall
      sudo apt-get remove namapaket

      Contoh :

      sudo apt-get remove uck
       

      Update & Upgrade

      sudo apt-get update

      sudo apt-get upgrade

      07 March 2011

      Linux Mint

      About

      The purpose of Linux Mint is to produce a modern, elegant and comfortable operating system which is both powerful and easy to use.
      Started in 2006, Linux Mint is now the 4th most widely used home operating system behind Microsoft Windows, Apple Mac OS and Canonical's Ubuntu.
      Some of the reasons for the success of Linux Mint are:
      • It works out of the box, with full multimedia support and is extremely easy to use.
      • It's both free of cost and open source.
      • It's community-driven. Users are encouraged to send feedback to the project so that their ideas can be used to improve Linux Mint.
      • Based on Debian and Ubuntu, it provides about 30,000 packages and one of the best software managers.
      • It's safe and reliable. Thanks to a conservative approach to software updates, a unique Update Manager and the robustness of its Linux architecture, Linux Mint requires very little maintenance (no regressions, no antivirus, no anti-spyware...etc).
      Version

       

      06 March 2011

      Ubuntu 11.04 Release Schedule

      Ubuntu 11.04 days to go

      Ubuntu release team, through Kate Stewart, announced today (February 11th) that the release schedule for the upcoming Ubuntu 11.04 (Natty Narwhal) operating system has been changed. Therefore, there will be no Release Candidate version! It was replaced with a Beta 2 release, scheduled for April 14th, 2011.


      Ubuntu 11.04 will have 3 Alpha releases and two Betas. Ubuntu 11.04 is dubbed Natty Narwhal, it will be the fourteen release of the Ubuntu operating system, and it will see the light of day on April 28th, 2011.

      "After reviewing the plans at the end of this release, it was felt that a release candidate release on April 21st showing up just before the easter holiday would be a bit late."

      "After discussing this with the key stakeholders and not getting any negative feedback from them or in the weekly release meetings, we're going to go ahead and add a Beta 2 for this release, and drop the Release Candidate from the Natty Schedule." - said Kate Stewart in the announcement.

      This is the new release schedule for the upcoming Ubuntu 11.04 (Natty Narwhal) operating system:

      December 2nd, 2010 - Alpha 1 release
      February 3rd, 2011 - Alpha 2 release
      March 3rd, 2011 - Alpha 3 release
      March 31st, 2011 - Beta 1 release
      April 14th, 2011 - Beta 2 release
      April 28th, 2011 - Final release of Ubuntu 11.04

      As you can see, there is no Release Candidate version anymore, and the final release date was not affected. The third and last Alpha version of Ubuntu 11.04 will be available for testing on March 3rd, 2011. As usual, Softpedia will do a full coverage of the Ubuntu 11.04 development cycle.

      Ubuntu is a Linux distribution for your desktop or server, with a fast and easy install, regular releases, a tight selection of excellent packages installed by default, every other package you can imagine available from the network, and professional technical support from Canonical Ltd and hundreds of other companies around the world.

      05 March 2011

      Background Slide Show Di Ubuntu

      Pasti kita sudah tahu kalau dalam ubuntu  ada slideshow background, yaitu cosmos. Coba check di System | Preferences | Appeareance. Kemudian buka tab Background. Disana ada banyak pilihan background yang ada. Kita bisa menambahkan atau mengurangi jumlahnya.

      Coba lihat, disana ada cosmos sebagai salah satu pilihan background kita. Kalau diamati sejenak, tentunya cosmos ini berbeda dengan background yang lain, karena dibawahnya terdapat tanda segitiga dan saat cursor kita disana maka akan muncul teks seperti ini


      Artinya kurang lebih seperti ini :
      Cosmos adalah sebuah slideshow desktop background, dengan resolusi picture sebesar 1024 x 768 yang ada di folder /usr/share/background/cosmos
       Setelah tahu yang dimaksud, kemudian saya coba check ke lokasi di /usr/share/background/cosmos. Isinya adalah seperti ini :


      Ada 9 buah file .jpg dan 1 file .xml.

      Kita bisa simpulkan kalau 9 file .jpg tersebut adalah file yang digunakan sebagai sildeshow background  dan tentunya  bisa diganti dengan file yang lain. Nah yang mengatur itu adalah file background-1.xml.

      Coba buka file background-1.xml tersebut, lihat isinya. Kemudian kita edit  menjadi  [ misal ] seperti ini :


      Screenshot background-1.xml

      Dengan merubah nama file asli menjadi file 1.jpg - 9.jpg yang sebelumnya kita copy ke folder /urs/share/background/cosmos maka file asli tadi akan digantikan dengan file 1.jpg - 9.jpg.


      Tidak harus sama persis diatas, kita bisa saja merubah path dari file yang akan kita gunakan untuk slideshow background. Disini sebagai contoh saja biar lebih mudah.

      04 March 2011

      Tips Chat Yahoo Messenger Dari Website Dengan Empathy - Linux

      Pernah diantara kita yang menggunakan linux mengalami kasus dengan chat yang menampilkan id yahoo messenger pada suatu website? Customer Service atau pemilik website misalnya?

      Biasanya muncul yang seperti ini?
      Alert
      Untuk menghindari itu, saya biasanya langsung menusliskan id (yahoo) target yang akan muncul pada bagian bawah-kiri browser kita.

      Pada Contact ID,  tuliskan user dimaksud. Caranya :
      Buka empathy | Chat | New Conversation.

      Tuliskan id yahoo tanpa "@" yang muncul dibagian bawah-kiri browser kita... hehe sorry Fred, ane pinjem id ente. Dan pada Account, pilih akun kita.

      Atau terkadang bisa juga kita dibawa ke http://webmessenger.yahoo.com/?im=XXX  

      Note : 
      XXX akan secara otomatis terisi sebagai id yahoo messenger target kita

      Coba deh...

      03 March 2011

      Flock, Award Winner For Social Media Browser

      Built for Facebook & Twitter Stay Connected

      Sebuah browser yang karena saya katro' baru saya kenal sekitar november kemarin dari laptop inspiron temen. Sempat tertarik dengan tampilannya yang seperti didesain khusus. Selang beberapa waktu saya cari tahu tentang browser ini. Eh ternyata ada juga versi untuk GNU/linux-nya. Buru-buru aja saya download, install dan test drive :D. Meski gak punya lagi akun di fb, tapi browser ini sering saya gunakan sebagai alternatif dari firefox.
      Flock Browser

      Flock bisa kita Download langsung dari situsnya, saat artikel ini ditulis, versinya adalah Flock 2.6.2

      Installasi :

      Setelah download selesai, ekstrack file tersebut dengan :

      sudo tar xjf flock-2.6.2.en-US.linux-i686.tar.bz2 -C /opt

      karena saya suka naruh program di folder /opt

      Untuk mudah dalam menjalankan flock browser, sebaiknya kita bikin shortcut . Caranya dari desktop klick kanan mouse, pilih Create Launcher..

      Create Launcher
      Keterangan  

      [ Name : Flock Browser | Command : /opt/flock/flock-browser | Icon : /opt/flock/icons/mozicon128.png ]

      About Flock


      Flock pulls all of your favorite people, places and content together in a convenient view and delivers a more personal experience of the web, where its users are more easily connected to what's important to them.

      The Best Free Software of 2010
      "The self-described 'social Web browser' is built on the same underpinnings as Firefox, but it gets its social on by integrating with sites and services—most recently, Twitter and Facebook. "

      Webware 100 Winner: Browsing
      "Flock is a Web browser that's comes with social-networking features built-in. It uses the same rendering engine as Mozilla's Firefox, and can even install most Firefox add-ons. Where it stands apart is in letting users keep track of social activity on sites like Twitter, MySpace, Facebook, Flickr, and others."


      Web Winners and Losers in 2009
      By Joe Brockmeier for Linux Magazine
      Flock, the “social” Web browser, picked up a minor win here by being chosen as an alternative for the [Microsoft Windows] “browser ballot.” Though Flock is a nifty idea and has interesting features, it lacks the marketing muscle of the major players. This might help the scrappy little gang of “Flock Stars” to increase Flock’s market penetration.

      Flock browser beefs up Twitter, Facebook support
      By Paul Boutin for VentureBeat/The New York Times
      As more of my work colleagues take to Twitter and Facebook, being able to drag and drop items without losing my place onscreen may prove to be a productivity booster.

      02 March 2011

      Debian 6.0 "Squeeze" released

      February 6th, 2011
      After 24 months of constant development, the Debian Project is proud to present its new stable version 6.0 (code name Squeeze). Debian 6.0 is a free operating system, coming for the first time in two flavours. Alongside Debian GNU/Linux, Debian GNU/kFreeBSD is introduced with this version as a technology preview.
      Debian 6.0 includes the KDE Plasma Desktop and Applications, the GNOME, Xfce, and LXDE desktop environments as well as all kinds of server applications. It also features compatibility with the FHS v2.3 and software developed for version 3.2 of the LSB.
      Debian runs on computers ranging from palmtops and handheld systems to supercomputers, and on nearly everything in between. A total of nine architectures are supported by Debian GNU/Linux: 32-bit PC / Intel IA-32 (i386), 64-bit PC / Intel EM64T / x86-64 (amd64), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Sun/Oracle SPARC (sparc), MIPS (mips (big-endian) and mipsel (little-endian)), Intel Itanium (ia64), IBM S/390 (s390), and ARM EABI (armel).
      Debian 6.0 Squeeze introduces technical previews of two new ports to the kernel of the FreeBSD project using the known Debian/GNU userland: Debian GNU/kFreeBSD for the 32-bit PC (kfreebsd-i386) and the 64-bit PC (kfreebsd-amd64). These ports are the first ones ever to be included in a Debian release which are not based on the Linux kernel. The support of common server software is strong and combines the existing features of Linux-based Debian versions with the unique features known from the BSD world. However, for this release these new ports are limited; for example, some advanced desktop features are not yet supported.
      Another first is the completely free Linux kernel, which no longer contains problematic firmware files. These were split out into separate packages and moved out of the Debian main archive into the non-free area of our archive, which is not enabled by default. In this way Debian users have the possibility of running a completely free operating system, but may still choose to use non-free firmware files if necessary. Firmware files needed during installation may be loaded by the installation system; special CD images and tarballs for USB based installations are available too. More information about this may be found in the Debian Firmware wiki page.
      Furthermore, Debian 6.0 introduces a dependency based boot system, making system start-up faster and more robust due to parallel execution of boot scripts and correct dependency tracking between them. Various other changes make Debian more suitable for small form factor notebooks, like the introduction of the KDE Plasma Netbook shell.
      This release includes numerous updated software packages, such as:
      • KDE Plasma Workspaces and KDE Applications 4.4.5
      • an updated version of the GNOME desktop environment 2.30
      • the Xfce 4.6 desktop environment
      • LXDE 0.5.0
      • X.Org 7.5
      • OpenOffice.org 3.2.1
      • GIMP 2.6.11
      • Iceweasel 3.5.16 (an unbranded version of Mozilla Firefox)
      • Icedove 3.0.11 (an unbranded version of Mozilla Thunderbird)
      • PostgreSQL 8.4.6
      • MySQL 5.1.49
      • GNU Compiler Collection 4.4.5
      • Linux 2.6.32
      • Apache 2.2.16
      • Samba 3.5.6
      • Python 2.6.6, 2.5.5 and 3.1.3
      • Perl 5.10.1
      • PHP 5.3.3
      • Asterisk 1.6.2.9
      • Nagios 3.2.3
      • Xen Hypervisor 4.0.1 (dom0 as well as domU support)
      • OpenJDK 6b18
      • Tomcat 6.0.18
      • more than 29,000 other ready-to-use software packages, built from nearly 15,000 source packages.
      Debian 6.0 includes over 10,000 new packages like the browser Chromium, the monitoring solution Icinga, the package management frontend Software Center, the network manager wicd, the Linux container tools lxc and the cluster framework Corosync.
      With this broad selection of packages, Debian once again stays true to its goal of being the universal operating system. It is suitable for many different use cases: from desktop systems to netbooks; from development servers to cluster systems; and for database, web or storage servers. At the same time, additional quality assurance efforts like automatic installation and upgrade tests for all packages in Debian's archive ensure that Debian 6.0 fulfils the high expectations that users have of a stable Debian release. It is rock solid and rigorously tested.
      Starting from Debian 6.0, the Custom Debian Distributions are renamed to Debian Pure Blends. Their coverage has increased as Debian 6.0 adds Debian Accessibility, DebiChem, Debian EzGo, Debian GIS and Debian Multimedia to the already existing Debian Edu, Debian Med and Debian Science pure blends. The full content of all the blends can be browsed, including prospective packages that users are welcome to nominate for addition to the next release.
      Debian may be installed from various installation media such as Blu-ray Discs, DVDs, CDs and USB sticks or from the network. GNOME is the default desktop environment and is contained on the first CD. Other desktop environments — KDE Plasma Desktop and Applications, Xfce, or LXDE — may be installed through two alternative CD images. The desired desktop environment may also be chosen from the boot menus of the CDs/DVDs. Again available with Debian 6.0 are multi-architecture CDs and DVDs which support installation of multiple architectures from a single disc. The creation of bootable USB installation media has also been greatly simplified; see the Installation Guide for more details.
      In addition to the regular installation media, Debian GNU/Linux may also be directly used without prior installation. The special images used, known as live images, are available for CDs, USB sticks and netboot setups. Initially, these are provided for the amd64 and i386 architectures only. It is also possible to use these live images to install Debian GNU/Linux.
      The installation process for Debian GNU/Linux 6.0 has been improved in various ways, including easier selection of language and keyboard settings, and partitioning of logical volumes, RAID and encrypted systems. Support has also been added for the ext4 and Btrfs filesystems and — on the kFreeBSD architecture — the Zettabyte filesystem (ZFS). The installation system for Debian GNU/Linux is now available in 70 languages.
      Debian installation images may be downloaded right now via BitTorrent (the recommended method), jigdo or HTTP; see Debian on CDs for further information. It will soon be available on physical DVD, CD-ROM and Blu-ray Discs from numerous vendors, too.
      Upgrades to Debian GNU/Linux 6.0 from the previous release, Debian GNU/Linux 5.0 (codenamed Lenny), are automatically handled by the apt-get package management tool for most configurations, and to a certain degree also by the aptitude package management tool. As always, Debian GNU/Linux systems may be upgraded painlessly, in place, without any forced downtime, but it is strongly recommended to read the release notes as well as the installation guide for possible issues, and for detailed instructions on installing and upgrading. The release notes will be further improved and translated to additional languages in the weeks after the release.

      About Debian

      Debian is a free operating system, developed by thousands of volunteers from all over the world who collaborate via the Internet. The Debian project's key strengths are its volunteer base, its dedication to the Debian Social Contract and Free Software, and its commitment to provide the best operating system possible. Debian 6.0 is another important step in that direction.

      Contact Information

      For further information, please visit the Debian web pages at http://www.debian.org/ or send mail to .